Detta besvär kan vanligtvis åtgärdas med vissa kost- och livsstilsförändringar, men ibland kan orsaken till överdrivet ätande vara något medicinskt tillstånd som kräver behandling. Om du har rådfrågat en läkare och försäkrat dig om att problemet inte beror på någon sjukdom eller åkomma finns det lyckligtvis några enkla metoder som kan hjälpa.
1. För mycket socker
Att konsumera stora mängder socker kan höja blodsockret, och även om det får dig att känna dig mätt ett tag, varar mättnadskänslan inte länge. För mycket socker kan även öka aptiten och få dig att känna dig hungrig hela tiden. Socker innehåller dessutom fruktos som i hög kvantitet kan orsaka att kroppen producerar hungerhormonet ghrelin, enligt studier. Detta kan leda till inaktivitet i vissa delar av hjärnan, vilket gör det svårare för en person att känna sig mätt. Det finns många livsmedel och drycker som innehåller tillsatt socker, vilket kan öka aptiten, så du bör vara extra försiktig med vad du konsumerar.
2. För lite protein
Forskare har hävdat i åratal att ett högt proteinintag kan minska lusten att äta för ofta. Detta beror på att protein ger en längre och mer tillfredsställande mättnadskänsla än socker. Studier har även visat att en proteinrik diet minskar matintaget och bidrar till ökad aktivitet och viktminskning, jämfört med en kost med lågt proteininnehåll. Därför rekommenderas det att en vuxen kvinna konsumerar cirka 46 gram protein per dag och att en vuxen man konsumerar cirka 56 gram protein per dag. Så se till att börja dagen med en rejäl dos protein och ät tillräckligt med protein under dagen så att du inte blir hungrig på kvällen. Du kan också lägga till högkvalitativa proteinpulver i din kost för att minska hungerskänslan.
3. Vätskebrist
Det är allmänt känt att det är viktigt att dricka mycket vatten för att hålla oss friska och hydratiserade. Att dricka tillräckligt med vatten gör oss även mätta och kan därmed minska känslan av hunger. Forskare har även upptäckt att ett tillräckligt intag av vatten kan minska aptiten och hjälpa överviktiga personer att gå ner i vikt. Vatten kan alltså användas som en naturlig aptitdämpare! Att dricka tillräckligt kan vara en enkel metod att sluta småäta
4. Sömnbrist
Brist på sömn kan vara en annan vanlig orsak till att man känner sig hungrig hela tiden. Tillräcklig sömn bidrar till att skapa balans i kroppen, och därför kan sömnstörningar orsaka förändringar i vår naturliga hormonbalans, vilket i sin tur kan öka känslan av hunger hos en del människor. Sömnbrist anses har också bidra till andra viktrelaterade åkommor som diabetes och fetma. Enligt en studie som gjordes 2016 har män med sömnstörningar en högre nivå av ghrelin och tenderar att äta mer än de som sover normalt. Så det finns ett betydande samband mellan hunger och trötthet!
5. Du äter för att du har tråkigt
Det är ganska vanligt att småäta när man har tråkigt, en dålig vana som kan vara svår att avstå från. Att äta när man är uttråkad är meningslöst och innebär sällan att kroppen är i behov av mat. Man tror att orsaken bakom detta kan vara frisättning av dopamin, en signalsubstans som ökar sötsuget och matbegäret.
Eftersom det har fastställts att det kan finnas flera anledningar till att en del människor alltid är hungriga, är nästa steg att lista ut hur man kan minska hungerskänslan. Som tidigare nämnts kan man hantera detta genom att göra vissa förändringar i sin diet och livsstil. Detta inkluderar:
- Äta mindre socker och bearbetad mat
- Äta mera protein
- Dricka rikligt med vatten
- Få tillräckligt med sömn
- Sluta äta när man har tråkigt