Vad är mariatistel?
Mariatistel (Silybum marianum) även kallad mjölktistel, växer i Medelhavsländerna, men kan även växa längre norrut i svalare klimat - bland annat i Danmark, där växten är relativt sällsynt. Växten har använts som naturläkemedel i flera generationer, och det är särskilt växtens frön som används i naturliga kosttillskott på grunda v deras hälsoegenskaper och näringsämnen.
Tisteln har fått sitt namn från Jungfru Maria, som enligt legenden blev så skrämd av åsynen av ett lejon när hon ammade Jesusbarnet att hon hällde ut sin modersmjölk över en tistel. Enligt myten är detta anledningen till att mjölktistel fick sina vitfläckiga blad, sina hälsoegenskaper och sitt namn.
Vad är mariatistel bra för?
Mariatistel har särskilt goda egenskaper och effekter på levern, och det är just därför som växten har använts som naturmedicin i flera århundraden.
Tyska forskare visade också på 1970-talet att mariatistel innehåller ämnet silymarin, som kan bidra till att bibehålla en normal funktion av levern och hjälpa till att skydda den från skadliga ämnen.
Levern spelar bland annat en roll för omsättningen av både kolhydrater, aminosyror och fett, den bildar kolesterol och galla, den bryter ner gamla röda blodkroppar och den aktiverar D-vitamin. Därför är det också viktigt att din lever fungerar bra och är frisk.